Hidradenitis supurativa
La hidradenitis supurativa és una malaltia crònica de la pell caracteritzada per nòduls o abscessos sota la pell
Què és la hidradenitis supurativa?
La hidradenitis supurativa (HS), també coneguda com a hidrosadenitis supurativa o acne inversa, és una malaltia crònica i no contagiosa de la pell caracteritzada per nòduls o abscessos inflamatoris i dolorosos que es desenvolupen en les principals zones on la pell es plega, com ara aixelles, engonals, natges i pits. En alguns casos, aquestes lesions poden donar lloc a túnels sota la pell i cicatrius.
Aquesta malaltia sol desenvolupar-se durant o després de la pubertat, és més comuna en les dones i té una prevalença mundial d'al voltant de l'1%. Té un gran impacte en la vida dels i les pacients a causa del dolor, que alhora contribueix a una mala qualitat de la son i a l'estigmatització.
En conseqüència, les persones amb HS pateixen una elevada càrrega de depressió i ansietat. També tenen un major risc de desenvolupar patologies com ara una malaltia inflamatòria intestinal, malalties metabòliques, trastorns reumatològics i afeccions cardiovasculars. La HS també pot presentar-se en rares ocasions associada a altres malalties com les síndromes autoinflamatòries complexes.
Què causa la hidradenitis supurativa?
Encara es desconeix la causa de la hidradenitis supurativa, però es considera una malaltia multifactorial que resulta d'una combinació de factors genètics, ambientals i immunològics, com el tabaquisme, l'obesitat i una dieta rica en greixos i sucres. L'esdeveniment primari en el desenvolupament de la HS és un defecte del fol·licle pilós que condueix al taponament fol·licular i a la formació de quistos que poden trencar-se i causar inflamació.
Com detectar la hidradenitis supurativa?
Alguns dels primers signes i símptomes de la hidradenitis supurativa són l'aparició d'una protuberància dolorosa que persisteix durant dies o setmanes i que pot drenar pus, o de barbs negres o grans plens de pus en les zones esmentades. En fases posteriors, poden formar-se túnels sota la pell amb ferides que drenen pus i no cicatritzen fàcilment.
En l'actualitat, no existeix un procediment estandarditzat per a diagnosticar la HS i l'afecció sol diagnosticar-se erròniament al principi com una infecció o inflamació dels fol·licles pilosos, per la qual cosa és important acudir a professionals de la salut si els símptomes persisteixen, reapareixen o apareixen en llocs diferents.
Com prevenir la hidradenitis supurativa?
Encara que alguns dels factors que exerceixen un paper en el desenvolupament de la malaltia no poden controlar-se, portar un estil de vida saludable i rebre tractament des de les primeres fases de la malaltia pot ajudar a suavitzar els símptomes de la hidradenitis supurativa i prevenir la seva progressió.
Com tractar la hidradenitis supurativa?
Existeixen diverses opcions de tractament per a controlar les infeccions, alleujar el dolor i tractar la inflamació i la inflor.
L'elecció del tractament sol dependre de la gravetat de la malaltia i sovint requereix una combinació de teràpies antibiòtiques o immunosupressores i una intervenció quirúrgica.
-
Antibiòtics tòpics i orals. S'utilitzen quan hi ha indicis d'infecció durant un brot. El tractament tòpic sol limitar-se als casos lleus de la malaltia, mentre que l'administració sistèmica està indicada quan hi ha lesions més greus o molt esteses.
-
Analgèsics. Els antiinflamatoris no esteroidals (AINE) poden ajudar a alleujar el dolor i la inflamació.
-
Medicaments antihormonals. Els tractaments orals antiandrògens poden ser útils per a les dones que solen tenir brots abans de la menstruació.
-
Corticoesteroides intralesionals i sistèmics. S'utilitzen per al control dels brots aguts en estadis lleus i de moderats a greus, respectivament.
-
Biològics. Aquests fàrmacs es fabriquen a partir d'organismes vius i s'administren mitjançant injecció. Actuen sobre el sistema immunitari, bloquejant les molècules que intervenen en el procés inflamatori.
-
Cirurgia. La cirurgia s'indica per a tractar pacients amb lesions cròniques greus que no responen a la teràpia antibiòtica o antiinflamatòria, o en pacients amb lesions cutànies irreversibles.
Bibliografia
1. van Straalen KR, Prens EP, Gudjonsson JE. Insights into hidradenitis suppurativa. J Allergy Clin Immunol. 2022 Apr;149(4):1150-1161. doi: 10.1016/j.jaci.2022.02.003. Epub 2022, 19 febrero. PMID: 35189127.
2. Zouboulis CC, Benhadou F, Byrd AS, Chandran NS, Giamarellos-Bourboulis EJ, Fabbrocini G, Frew JW, Fujita H, González-López MA, Guillem P, Gulliver WPF, Hamzavi I, Hayran Y, Hórvath B, Hüe S, Hunger RE, Ingram JR, Jemec GBE, Ju Q, Kimball AB, Kirby JS, Konstantinou MP, Lowes MA, MacLeod AS, Martorell A, Marzano AV, Matusiak Ł, Nassif A, Nikiphorou E, Nikolakis G, Nogueira da Costa A, Okun MM, Orenstein LAV, Pascual JC, Paus R, Perin B, Prens EP, Röhn TA, Szegedi A, Szepietowski JC, Tzellos T, Wang B, van der Zee HH. What causes hidradenitis suppurativa?-15 years after. Exp Dermatol. Diciembre 2020;29(12):1154-1170. doi: 10.1111/exd.14214. PMID: 33058306.
3. Jalenques I, Ciortianu L, Pereira B, D'Incan M, Lauron S, Rondepierre F. The prevalence and odds of anxiety and depression in children and adults with hidradenitis suppurativa: Systematic review and meta-analysis. J Am Acad Dermatol. 2020 Aug;83(2):542-553. doi: 10.1016/j.jaad.2020.03.041. Epub 2020, 25 marzo. PMID: 32222447.
4. British Association of Dermatologists. Hidradenitis suppurativa. Disponible en: https://www.bad.org.uk/pils/hidradenitis-suppurativa/