Sobre la pell
La pell és l’òrgan més extens del cos. El revestiment cutani és resistent i flexible i recobreix tota la superfície del nostre cos, amb un àrea d’1,5 a 2 m.2 La pell té pocs mil·límetres de gruix a la seva zona més espessa. Aquest gruix varia segons les necessitats del cos, i també segons l’edat i el sexe; en general, les dones i les persones grans tenen una pell més fina que els homes i els joves.1
La pell ens protegeix de l’ambient que ens envolta i, alhora, ens permet interaccionar-hi. Per complir amb aquestes funcions importants, la pell té una estructura complexa, formada per diverses capes.1,2
Quines són les capes de la pell?
Les capes de la pell són tres: epidermis, dermis i hipoderma1,2.
Epidermis
És la capa més externa de la pell, la que es veu, i està formada per capes fines de cèl·lules en renovació contínua. Constitueix una barrera física impermeable i ens protegeix contra microorganismes i contra la radiació ultraviolada (UV). De la mateixa manera, és la principal responsable del nostre to de pell.
Dermis
La dermis està situada sota l’epidermis i la conforma una densa i elàstica xarxa de fibres de col·lagen, la qual proporciona robustesa, força i elasticitat a la pell. Conté glàndules sudorípares, borrissol, fol·licles pilosos (les estructures on neix el pèl), músculs, neurones sensitives i vasos sanguinis. Entre altres funcions, participa en la reparació de la pell després de patir ferides.
Hipoderma
La hipoderma —o teixit subcutani— és la capa més profunda de la pell i es troba sota la dermis. Està constituïda pel teixit gras i el connectiu. La hipoderma conté la principal font de vasos i nervis, a més d’alguns annexos —com els fol·licles pilosos— i les neurones sensitives. El seu teixit gras proporciona aïllament tèrmic i, gràcies a la seva textura tova, protegeix els òrgans del cos que es troben a sota. En les cèl·lules de greix de la hipoderma es produeixen diverses hormones i vitamina D, la qual només generem durant l’exposició solar.
Quines són les funcions de la pell?
Entre les funcions de la pell, destaquen les següents:1-4
- Barrera impermeable a l’aigua. Quan l’aigua entra en contacte amb la pell, aquesta impedeix que s’expulsin els nutrients que conté.
- Protecció contra agents externs. Ens protegeix de microorganismes patògens i substàncies químiques.
- Regulació de la temperatura corporal. Quan la pell s’exposa al fred, els vasos sanguinis de la dermis es contreuen i així es manté la calor a l’interior del cos. Com a resultat d’això, la pell aconsegueix la temperatura del medi fred al qual està exposada i es torna més pàl·lida. A més a més, el fet de tenir pell de gallina també ens ajuda a retenir la calor, ja que la contracció dels músculs erectores del borrissol tanca els porus de la pell i impedeix que perdem calor.
En canvi, quan fa calor, els vasos es dilaten per alliberar la calor corporal cap a l’exterior, per la qual cosa la pell s’enrogeix. Així mateix, la suor generada en l’epidermis es refreda al contacte amb l’aire exterior, cosa que permet refrescar el cos. - Sensacions. Les terminacions nervioses que arriben a la pell ens permeten detectar la temperatura, la pressió, la vibració, el tacte i el dolor.
- Protecció contra la llum UV. La melanina és el pigment químic que dona el color a la pell i ens protegeix contra els rajos UV, capaços de danyar les cèl·lules de la pell. La melanina és produïda per unes cèl·lules anomenades melanòcits, situades a l’epidermis.
- Reparació de les ferides i regeneració. Si es dona una ferida a la pell, el reg sanguini cap a aquesta augmenta amb la finalitat d’aportar-li substàncies que la protegeixin d’infeccions i n’afavoreixin el guariment ràpid.
- Aparença física externa. L’aspecte de la pell ens permet conèixer l’edat i l’estat de salut d’una persona. Certs canvis en la coloració de la pell també poden ser signe de malaltia. Per exemple, una coloració groguenca és típica de persones amb hepatitis.
- Reserva d’aigua i greixos. La capa més profunda de la pell pot emmagatzemar aigua, greix i metabòlits.
Com pots cuidar-te la pell?
Una bona cura de la pell la mantindrà sana, ajudarà a endarrerir-ne l’envelliment natural i previndrà diversos problemes de salut.5
Cinc consells per a una bona cura de la pell:5
1. Protegeix-te del sol
Protegir-se de l’exposició solar és una de les mesures més importants per evitar o reduir l’aparició d’arrugues —especialment, al cutis— i taques a la pell, així com per disminuir el risc de desenvolupar càncer de pell.
Per fer-ho, pots incorporar diverses mesures en el teu dia a dia:
- Fes servir un bon protector solar. Tria’l d’ampli espectre —perquè et protegeixi de diversos tipus de radiació— i amb un factor de protecció alt (com més blanca sigui la teva pell, necessitaràs un factor de protecció més alt). Renova’n l’aplicació cada 2 hores o més sovint si ets a l’aigua o si fas esport i sues.
- Evita les hores centrals del dia. Posa’t a l’ombra, sobretot entre les 12 del migdia i les 4 de la tarda, quan els rajos solars són més intensos. Si vas a la platja, el fet de protegir-se sota un para-sol no és una solució eficaç, ja que la quantitat de radiació rebuda a fora i a dins és molt similar. Això passa perquè la sorra reflecteix un 20% de la radiació que rep.6-7
- Fes servir roba protectora. Posa’t peces de punt atapeït (espesses) i de color fosc —evita el blanc i els colors pastel— o bé roba amb factor de protecció ultraviolada (FPU).7
2. No fumis
Fumar danya el col·lagen i l’elastina de la pell (les fibres que li aporten elasticitat i fortalesa) i estreta els vasos sanguinis que s’hi troben, cosa que disminueix el flux de sang i, per tant, la quantitat d’oxigen i dels nutrients que li arriben. Tot això torna la pell pàl·lida, arrugada i amb aspecte envellit. A més, fumar augmenta el risc de carcinoma espinocel·lular, una forma comuna de càncer de pell que s’origina a l’epidermis.
3. Tracta la pell amb suavitat
La teva rutina de neteja diària pot perjudicar la teva pell. Per evitar-ho, segueix aquests consells:
- Dutxa’t respectant la pell. Limita la durada de la dutxa i fes servir aigua tèbia en comptes d’aigua calenta, per preservar els olis naturals de la pell.
- Evita els sabons agressius. En el seu lloc, fes servir netejadors suaus, amb un pH adequat i que no alterin la barrera protectora de la pell.
- Mantingues la pell hidratada. Després de la dutxa, asseca’t amb una tovallola fent petits tocs per preservar una mica d’humitat a la pell. Si la tens seca, fes servir una crema hidratant adaptada a les teves necessitats.
4. Segueix una dieta saludable
Una dieta variada i rica en verdures, fruites, cereals integrals i proteïnes magres t’ajudarà a veure’t i sentir-te millor. A més a més, beure aigua contribuirà a hidratar la teva pell.
5. Evita l’estrès
L’estrès excessiu pot desencadenar problemes a la pell, com ara brots de psoriasi, dermatitis atòpica o acne.
Referències
1. Sewon Kang, Masayuki Amagai, Anna L. Bruckner, Alexander H. Enk, David J. Margolis, Amy J. McMichael, Jeffrey S. Orringer, Fitzpatrick's Dermatology, 9 edició. Disponible: https://accessmedicine.mhmedical.com/book.aspx?bookid=2570
2. Newman T. Skin: How it Works [revisat 11 gen 2018; citat 5 feb 2020]. A: Medical News Today [Internet]. Brighton (Regne Unit): Healthline Mitja UK Ltd; c2004-2020 [aprox. 9 pantalles]. Disponible: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320435.php
3. Mayo Clinoc. Rochester (Minnesota, EUA). Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998-2020. Skin care: 5 tips for healthy skin. 15 October (citat 6 feb 2020). Disponibe: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/skin-care/art-20048237
4. MedlinePlus, Bethesda (MD): National Library of Medicine (EUA). Skin conditions: Disponible: https://medlineplus.gov/spanish/skinconditions.html
Malalties de la pell
Aquí trobaràs més informació sobre algunes de les malalties de la pell en les quals estem treballant: