Psoriasi

La psoriasi és una malaltia crònica de la pell que causa plaques vermelles i escamoses a qualsevol part del cos. Pot disminuir la qualitat de vida, però hi ha tractaments efectius per controlar-la.

Més preguntes freqüents sobre la psoriasi

La psoriasi afecta més de 60 milions de persones a tot el món. Afecta de la mateixa manera els homes i les dones, i és més freqüent en adults que en nens. Pot aparèixer a qualsevol edat, i si bé alguns estudis han indicat que l’edat mitjana de l’inici de la psoriasi és de 33 anys, i que en el 75% dels casos passa abans dels 46 anys, altres informes suggereixen que l’aparició de la psoriasi és bimodal amb dos pics de la malaltia —el primer entre els 16 i els 22 i el segon entre els 57 i els 60 anys—.

La psoriasi té un component hereditari. És a dir, si tens psoriasi, el teu fill té més probabilitat de patir-la que altres persones. No obstant això, hi ha més factors que hi influeixen. Així, els factors de risc més importants per presentar psoriasi són l’obesitat, el fet de fumar, el consum d’alcohol, les infeccions, l’estrès i alguns fàrmacs.

No, la psoriasi no es contagia, ni per contacte ni de cap altra manera. La psoriasi no és una malaltia contagiosa.

La psoriasi no es cura. De moment, no hi ha cap tractament que curi definitivament la psoriasi. No obstant això, avui dia hi ha molts medicaments que la controlen i et permeten portar una vida normal. 

La majoria de les persones afectades té una psoriasi lleu que es controla amb certs hàbits (com hidratar-se la pell cada dia) i medicaments tòpics.

No obstant això, en algunes persones, la malaltia afecta una extensió de pell més àmplia o les articulacions, o repercuteix d’una manera important en el benestar i la qualitat de vida. En aquests casos, la psoriasi pot necessitar un altre tipus de medicaments, en comprimits o injectats. Hi ha tractaments efectius adequats per a cada persona i per a cada tipus de psoriasi.

Com que és una malaltia visible, la psoriasi pot afectar la qualitat de vida. No obstant això, l’impacte no és igual en totes les persones. Depèn de molts factors, com l’extensió i la intensitat de la malaltia, l’entorn social o la personalitat de cadascú. L’ansietat i la depressió són freqüents. Per millorar la teva qualitat de vida, és important que segueixis el tractament que t’hagi pautat el metge, per maximitzar el temps en remissió i reduir el risc de patir altres malalties relacionades amb la psoriasi.

És impossible predir com evolucionarà la psoriasi en una persona concreta, ni quant duraran els brots i les remissions.

Per això, el metge adaptarà el tractament segons sigui l’evolució de la malaltia.

Fins avui dia, no s’ha demostrat que la dieta sigui un factor de risc de psoriasi. Per tant, no es coneix cap aliment que provoqui psoriasi. Així mateix, no hi ha evidències científiques que donin suport a una «dieta per a la psoriasi».

No obstant això, tingues en compte que l’obesitat és un factor de risc de psoriasi, així que el fet de seguir una dieta hipocalòrica (baixa en calories) per perdre pes és beneficiós per a les persones amb sobrepès. A més a més, la psoriasi pot associar-se a malalties cardiovasculars, així que s’aconsella seguir una dieta sana, equilibrada i beneficiosa per al cor, com la dieta mediterrània.

D’altra banda, si tens psoriasi i malaltia celíaca, el fet d’eliminar el gluten de la teva dieta pot millorar la psoriasi. Així ho explica la National Psoriasis Foundation, que, d’altra banda, no recomana aquest tipus de dieta en persones sense problemes d’intolerància al gluten.