Acne
L’acne és un trastorn de la pell que generalment apareix a l’adolescència i provoca grans i barbs. L’acne pot deixar cicatrius i tenir repercussions psicològiques. Per això, és important que es tracti aviat.
Símptomes de l’acne
L’acne comuna acostuma a aparèixer a les zones del cos que tenen grans glàndules sebàcies i que responen a l’hormona: la cara, el coll, el pit i la part superior de l’esquena i dels braços, amb diferents tipus de lesions que coexisteixen a la mateixa zona.
Tipus de lesions d’acne
- Acne comedònic: hi ha dues classes de barbs, el tancat i l’obert.
- Barb tancat: les pàpules, del color de la pell, blanc grisenc i no inflamatòries, són inferiors a 5 mil·límetres de diàmetre.
- Barb obert: les pàpules no inflamatòries que fan menys de 5 mil·límetres de diàmetre i presenten una cavitat central que conté una substància d’un color fosc (gris, marró o negre) formada per les cèl·lules epitelials (queratinòcits) i el seu.
- Papulopustulosa: formada per pàpules i pústules inflamatòries i superficials amb una grandària superior a 5 mil·límetres de diàmetre.
- Nodular: caracteritzada per grans pàpules inflamatòries, de vegades molt sensibles, amb una mida superior a 5 mil·límetres de diàmetre.
La gravetat i l’abast de l’acne poden variar, des de l’aparició periòdica de ben pocs barbs petits fins a la presència crònica de nombrosos nòduls inflamatoris que afecten gran part de la pell de la zona afectada.
Presentació de la malaltia
La presentació de l’acne pot variar en funció de les característiques del pacient. Per exemple, els adolescents joves generalment presenten acne comedònic al front, el nas i la barbeta, i poden desenvolupar lesions inflamatòries a mesura que la malaltia vagi progressant. En dones adultes, generalment passa a la part inferior de la cara i el coll, que sovint s’associa amb brots premenstruals.
Gravetat de l’acne
Depèn de la percepció de cada pacient, però també de diversos factors:
- El tipus clínic de lesions: per exemple, els casos que presenten l’acne nodular generalment es considera acne greu.
- La presència de cicatrius.
- La presència de lesions supuratives o tractes sinusals (túnels sota la pell).
- La falta de resposta als tractaments.
- L’impacte psicològic que exerceix sobre el pacient.
Els casos que presentin pàpules abundants i pústules inflamatòries i múltiples cicatrius també es consideren greus.
Les seqüeles de l’acne
Un cop remet l’acne, les seqüeles més comunes són la hiperpigmentació i les cicatrius.
-
Hiperpigmentació postinflamatòria: la pell on es trobava la lesió de l’acne es torna més pigmentada. Aquest augment del color de la pell pot desaparèixer espontàniament o pot durar mesos. Com més pigmentada sigui la pell del pacient, més gran serà el risc que aparegui. Fins i tot pot passar en pacients amb una acne activa relativament moderada.
-
Cicatrius: la cicatrització de l’acne és una conseqüència comuna de l’acne vulgar en alguns pacients. L’acne inflamatòria es considera més propensa a causar cicatrius que les presentacions no inflamatòries, encara que no està clar per què passa d’aquesta manera en alguns pacients i no en d’altres, encara que aquests presentin manifestacions similars de l’acne comuna. Les cicatrius poden ser de diversos tipus:
-
Cicatrius atròfiques
-
Cicatrius hipertròfiques
-
Queloides
-
Bibliografia
- Sutaria Amita H, Masood Sadia SJ. Acne vulgaris. StatPearls - NCBI Bookshelf. CRC Press; 2019. Disponible: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459173/
- Thiboutot D, Zaenglein A. Pathogenesis, clinical manifestations, and diagnosis of acne vulgaris. UpToDate. 2015;1–51. Disponible: https://www.uptodate.com/contents/pathogenesis-clinical-manifestations-and-diagnosisof-acne-vulgaris/print
- Stoll S, Shalita AR, Webster GF, Kaplan R, Danesh S, Penstein A. The effect of the menstrual cycle on acne. J Am Acad Dermatol. 2001 Dec;45(6):957–60. Disponible: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11712049
- Lucky AW. Quantitative Documentation of a Premenstrual Flare of Facial Acne in Adult Women. Arch Dermatol. 2004 Apr;140(4):423–4. Disponible: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15096370
- Zaenglein AL, Pathy AL, Schlosser BJ, Alikhan A, Baldwin HE, Berson DS, et al. Guidelines of care for the management of acne vulgaris. J Am Acad Dermatol. 2016 May 1;74(5):945-973.e33. Disponible: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26897386
- Nast A, Dréno B, Bettoli V, et al. European evidence-based (S3) guidelines for the treatment of acne. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2012;26 Suppl 1:1–29. doi:10.1111/j.1468-3083.2011.04374.x Disponible: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22356611