Queratosi actínica
La queratosi actínica és un àrea de la pell danyada per la radiació ultraviolada que apareix en zones exposades al sol durant anys. La seva aparença és variable.
Per què es produeix la queratosi actínica?
La queratosi actínica es produeix per l’exposició crònica de la pell a la radiació ultraviolada (UV) procedent del sol o d’altres fonts que emeten radiació UV (com les cabines de bronzejat). La radiació UV provoca alteracions en l’ADN de les cèl·lules de la pell. Quan s’esgoten o fallen els mecanismes reparadors de l’ADN, aquestes alteracions produeixen mutacions en unes cèl·lules de la pell anomenades queratinòcits, la qual cosa porta al desenvolupament de queratosi actínica.
Factors de risc de la queratosi actínica
La llum del sol és la principal causant de la queratosi actínica. Això implica que tots podem desenvolupar-la. No obstant això, hi ha certs factors que predisposen al fet que s’acumuli l’exposició a la llum UV. Tens més risc de desenvolupar queratosi actínica si:
- Ets d’edat avançada: com més temps hagis estat exposat al sol, més risc tens de desenvolupar queratosi actínica.
- Ets home i tens calvície: en tenir poc cabell al cap, la protecció davant de la radiació disminueix.
- Treballes a l’aire lliure.
- Practiques esport o altres activitats recreatives a l’aire lliure (golf, tennis…).
- Vius en un país proper a l’equador: la latitud i l’altitud del lloc de residència influeixen en la quantitat de radiació UV rebuda.
- T’exposes a fonts artificials de radiació UV, com les cabines de bronzejat.
- Tens la pell clara, sensible o amb pigues; els ulls verds o blaus; i els cabells rossos o pèl-rojos: totes aquestes característiques et predisposen a ser més sensible a la radiació UV.
Altres factors menys habituals, però que també augmenten el risc de queratosi actínica, són els següents:
- Tenir el sistema immunològic afeblit, ja sigui per una malaltia o pel tractament amb fàrmacs immunosupressors (que abaixen les defenses), per exemple, pel fet d’haver rebut un trasplantament d’òrgan.
- Patir alguna síndrome que comporti alteracions en els mecanismes reparadors de l’ADN, com l’albinisme.
- Patir fotosensibilitat. Certs fàrmacs ―per exemple, els diürètics― poden fer que la teva pell sigui més sensible a la llum solar.
- Estar exposat a tòxics, com l’arsènic, o a fàrmacs que alterin el funcionament normal de les cèl·lules.
Bibliografia
- Werner RN, Stockfleth E, Connolly SM, et al. Evidence- and consensus-based (S3) Guidelines for the Treatment of Actinic Keratosis - International League of Dermatological Societies in cooperation with the European Dermatology Forum – Short version [Internet]. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2015;29(11):2069-79. Disponible: http://doi.wiley.com/10.1111/jdv.13180
- Gohara M, Morison W, Sarnoff DS. Clothing: Our first line of defence [cited 2020 Feb 6]. In: The Skin Cancer Foundation [Internet]. New York (USA): The Skin Cancer Foundation; c2019. - [approx. 5 screens]. ]. Disponible: https://www.skincancer.org/skin-cancer-prevention/sun-protection/
- BAD: British Association of Dermatologists. Actinic Keratoses - Also Known as Solar Keratoses [Internet]. London (United Kingdom): BAD; 2007 May [revised 2019 Nov; cited 2020 Feb 19]. 5 p. Disponible: https://www.bad.org.uk/shared/get-file.ashx?id=66&itemtype=document
Preguntes freqüents sobre la queratosi actínica
La queratosi actínica no és hereditària, tot que sí que ho són alguns dels factors que n’afavoreixen la aparició, com la pell clara o les pigues. Tampoc no és contagiosa.
La queratosi actínica consisteix en una proliferació descontrolada dels queratinòcits, les cèl·lules més abundants de l’epidermis (la capa més externa de la pell), que, a més a més, es tornen anormals.4 Algunes queratosis actíniques poden transformar-se en una mena de càncer de pell anomenat carcinoma epidermoide o carcinoma de cèl·lules escatoses invasiu.1,4 Si bé això és poc freqüent, es tracta d’un càncer que pot expandir-se a altres teixits, per la qual cosa és preferible tractar totes les lesions de queratosis actíniques.
De la mateixa manera, una persona amb queratosi actínica té més risc de patir qualsevol tipus de càncer de pell en comparació amb una altra persona de la seva mateixa edat que no tingui queratosi actínica. Les persones que tenen més quantitat de lesions de queratosis actíniques tenen més risc de presentar càncer de pell.
Algunes lesions de queratosis actíniques desapareixen de manera espontània, sobretot si s’aplica protecció o filtre solar, tot i que la majoria es queden com estan. Unes altres poden evolucionar cap a carcinoma epidermoide invasiu, i, malauradament és impossible saber quines ho faran. És a dir, no se’n pot predir l’evolució.
Ja sigui espontàniament o amb tractament, les lesions de queratosi actínica poden curar-se i desaparèixer. No obstant això, és molt freqüent que siguin recurrents o que n’apareguin de noves. L’existència duna única lesió de queratosi actínica ja és senyal que hi ha dany crònic per radiació solar, per la qual cosa hi ha el risc de noves lesions. Per aquest motiu, si tens queratosis actíniques, el teu metge et farà un seguiment periòdic, a més de recomanar-te que vagis a la consulta si descobreixes lesions noves o qualsevol canvi en les ja existents.
Per evitar l’aparició de queratosis actíniques i frenar-ne l’evolució, protegir-te del sol és fonamental. Seguir les mesures següents de manera estricta és clau per mantenir la queratosi actínica sota control:
Fer servi protector solar i roba que et cobreixi el cos.
- Evitar exposar-se al sol durant les hores centrals del dia.
- No fer servir cabines de bronzejat.
- Revisar-te la pell amb regularitat, tant des de casa com anant de manera periòdica al dermatòleg.