Queratosi actínica
La queratosi actínica és un àrea de la pell danyada per la radiació ultraviolada que apareix en zones exposades al sol durant anys. La seva aparença és variable.
Què és la queratosi actínica?
S’anomena queratosi actínica o queratosi solar a un àrea de la pell danyada pel sol que apareix, sobretot, en zones exposades de forma crònica a la radiació ultraviolada (UV). Acostuma a trobar-se a la cara, les orelles, els llavis, el cuir cabellut sense cabells, els avantbraços, el dors de les mans i la part inferior de les cames.
Les lesions de queratosi actínica poden créixer fins a fer un centímetre o dos de diàmetre. Encara que al principi poden resultar difícils de veure, es distingeixen fàcilment perquè solen ser zones aspres i escamoses. El seu aspecte és variable. De fet, una mateixa persona pot tenir diverses zones de queratosis actíniques amb diferent color, gruix i extensió.
Factors de risc: queratosi actínica i exposició solar
El factor responsable principal de l’aparició de la queratosi actínica és, sens dubte, l’exposició a la radiació UV acumulada al llarg dels anys (per això, és més freqüent en persones grans), ja sigui pel fet de prendre el sol, per fer servir cabines de bronzejat o per treballar o fer esport a l’aire lliure.
Malgrat que prendre el sol té certs efectes beneficiosos —per exemple, la llum solar és necessària perquè la pell produeixi vitamina D—, una exposició excessiva a la llum UV provoca mutacions en l’ADN de les cèl·lules de la pell. Això afavoreix el fotoenvelliment prematur i el desenvolupament de queratosis actíniques i càncer de pell.
Quins símptomes causa i com es diagnostica la queratosi actínica?
La queratosi actínica acostuma a presentar-se en adults de pell clara en forma de taques, plaques o bonys rugosos i escamosos. Les lesions poden ser de color variable, solitàries o múltiples, i apareixen a les zones exposades al sol. La pell del voltant també pot estar afectada i veure’s d’un color diferent o amb petits vasos sanguinis trencats. Fins i tot encara que sigui d’aspecte normal, aquesta pell circumdant (anomenada camp de cancerització) pot presentar alteracions que només s’aprecien al microscopi.
Tot i que no acostuma a donar cap símptoma, la queratosi actínica de vegades produeix picor o sagnat. Sempre has de consultar-ho amb el metge si notes algun d’aquests símptomes.
En general, el metge només caldrà que examini les lesions per diagnosticar la queratosi actínica. En cas de dubte, es farà una biòpsia, és a dir, s’extirparà una mostra de la lesió per analitzar-la en el laboratori.
Com es tracta la queratosi actínica?
És molt important identificar i tractar les lesions de la queratosi actínica per reduir o evitar-ne la progressió a càncer de pell. El teu metge tindrà en compte el nombre de lesions com un dels factors a l’hora de triar el tractament, tot i que també es tindran en compte altres factors com l’edat, els efectes adversos del tractament, així com les teves preferències.
El tractament de la queratosi actínica consisteix a eliminar les lesions, ja sigui mitjançant tècniques com la cirurgia, la crioteràpia o el làser, o bé mitjançant medicaments tòpics (aplicats sobre la pell).
Les tècniques adreçades a destruir la queratosi actínica són útils quan hi ha poques lesions.
Les cremes tòpiques es poden fer servir quan hi ha moltes lesions i per tractar el camp de cancerització.
Bibliografia
- De Berker D, Mcgregor JM, Mohd Mustapa MF, Exton LS, Hughes BR. British Association of Dermatologists’ guidelines for the care of patients with actinic keratosis 2017. Br J Dermatol [Internet]. 2017 [consultado 19 feb 2020]; 176(1):20-43. Disponible en: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bjd.15107
- BAD: British Association of Dermatologists. Actinic Keratoses - Also Known as Solar Keratoses [Internet]. Londres (Reino Unido): BAD; may 2007 [revisado nov 2019; consultado 19 feb 2020]. 5 p. Disponible en: http://www.bad.org.uk/shared/get-file.ashx?id=66&itemtype=document
- Berman B, Cockerell CJ, Zografos P. Pathobiology of actinic keratosis: Ultraviolet-dependent keratinocyte proliferation. J Am Acad Dermatol [Internet]. 1 ene 2013 [consultado 19 feb 2020];68(1 Supl.1):S10–9. Disponible en: https://www.jaad.org/article/S0190-9622(12)01065-1/fulltext
- Moy RL. Clinical presentation of actinic keratoses and squamous cell carcinoma. J Am Acad Dermatol [Internet]. 2000 Jan [cited 2020 Feb 20];42(1 Suppl. 1):S8–10. Disponible: https://www.jaad.org/article/S0190-9622(00)27494-X/fulltext
- Werner RN, Stockfleth E, Connolly SM, et al. Evidence- and consensus-based (S3) Guidelines for the Treatment of Actinic Keratosis - International League of Dermatological Societies in cooperation with the European Dermatology Forum – Short version [Internet]. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2015;29(11):2069-79. Disponible: http://doi.wiley.com/10.1111/jdv.13180
- Gohara M, Morison W, Sarnoff DS. Clothing: Our first line of defense [cited 2020 Feb 6]. Inn: The Skin Cancer Foundation [Internet]. New York (USA): The Skin Cancer Foundation; c2019. - [approx. 5 screens]. Disponible: https://www.skincancer.org/skin-cancer-prevention/sun-protection/
Preguntes freqüents sobre la queratosi actínica
La queratosi actínica no és hereditària, tot que sí que ho són alguns dels factors que n’afavoreixen la aparició, com la pell clara o les pigues. Tampoc no és contagiosa.
La queratosi actínica consisteix en una proliferació descontrolada dels queratinòcits, les cèl·lules més abundants de l’epidermis (la capa més externa de la pell), que, a més a més, es tornen anormals.4 Algunes queratosis actíniques poden transformar-se en una mena de càncer de pell anomenat carcinoma epidermoide o carcinoma de cèl·lules escatoses invasiu.1,4 Si bé això és poc freqüent, es tracta d’un càncer que pot expandir-se a altres teixits, per la qual cosa és preferible tractar totes les lesions de queratosis actíniques.
De la mateixa manera, una persona amb queratosi actínica té més risc de patir qualsevol tipus de càncer de pell en comparació amb una altra persona de la seva mateixa edat que no tingui queratosi actínica. Les persones que tenen més quantitat de lesions de queratosis actíniques tenen més risc de presentar càncer de pell.
Algunes lesions de queratosis actíniques desapareixen de manera espontània, sobretot si s’aplica protecció o filtre solar, tot i que la majoria es queden com estan. Unes altres poden evolucionar cap a carcinoma epidermoide invasiu, i, malauradament és impossible saber quines ho faran. És a dir, no se’n pot predir l’evolució.
Ja sigui espontàniament o amb tractament, les lesions de queratosi actínica poden curar-se i desaparèixer. No obstant això, és molt freqüent que siguin recurrents o que n’apareguin de noves. L’existència duna única lesió de queratosi actínica ja és senyal que hi ha dany crònic per radiació solar, per la qual cosa hi ha el risc de noves lesions. Per aquest motiu, si tens queratosis actíniques, el teu metge et farà un seguiment periòdic, a més de recomanar-te que vagis a la consulta si descobreixes lesions noves o qualsevol canvi en les ja existents.
Per evitar l’aparició de queratosis actíniques i frenar-ne l’evolució, protegir-te del sol és fonamental. Seguir les mesures següents de manera estricta és clau per mantenir la queratosi actínica sota control:
Fer servi protector solar i roba que et cobreixi el cos.
- Evitar exposar-se al sol durant les hores centrals del dia.
- No fer servir cabines de bronzejat.
- Revisar-te la pell amb regularitat, tant des de casa com anant de manera periòdica al dermatòleg.